Chcąc sprawniej i wydajniej się uczyć, zwiększyć naszą koncentrację, poprawić pamięć, powinniśmy zwracać uwagę na to co spożywamy. Pełnowartościowa dieta jest niezbędnym elementem dla rozwoju mózgu i prawidłowego jego funkcjonowania.

Na co zwrócić uwagę?

  • Węglowodany (główne źródło paliwa dla umysłu) – warto wybierać te najbardziej wartościowe, czyli węglowodany złożone, które energię uwalniają stopniowo. Są to, m.in. kasze, otręby, pełnoziarniste pieczywo, ziarna, niełuskany ryż, nasiona roślin strączkowych.
  • Woda – w 80% mózg składa się z wody, dzięki której impulsy nerwowe są przewodzone prawidłowo.
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe (szybsze przewodzenie impulsów między komórkami nerwowymi), które znajdziemy w tłustych rybach (łosoś, halibut, makrela), awokado, orzechach, nasionach, oliwie z oliwek, siemieniu lnianym.
  • Lecytynę (działanie budulcowo-odżywcze dla komórek nerwowych), którą zawierają żółtka jaj, kakao, orzechy ziemne, wątróbka, słonecznik, ryby.
  • Witaminy i składniki mineralne, które znajdziemy w owocach i warzywach – szczególnie:
    • zielone rośliny (m.in. szpinak, jarmuż, brokuły) pozwalają zachować prawidłowe funkcje mózgu do późnych lat,
    • owoce jagodowe (jagody, borówki, truskawki, maliny), które kryją w sobie antocyjany (silne antyoksydanty), usprawniające pamięć,
    • banany (zawierają potas i witaminy z grupy B), które ułatwiają koncentrację.
  • Witaminy z grupy B (istotne w syntezie neuroprzekaźników, a ich niedobór może skutkować kłopotami z pamięcią), które znajdziemy w kaszy gryczanej, drożdżach, jogurcie naturalnym, otrębach, pełnoziarnistym pieczywie, orzechach, roślinach strączkowych.
  • Polifenole (usprawniają pamięć, zwiększają koncentrację i mają działanie uspokajające), które znajdziemy w dużej ilości m. in. w zielonej herbacie, gorzkiej czekoladzie, winogronach, oliwie z oliwek, owocach jagodowych.