• Początek
  • Kodeks
  • Dla dzieci
  • Dla młodzieży
  • Dla rodziców
  • Galeria
  • Q&A
  • Kontakt

Przepisy - Dzieci 7-9 lat Przepisy - Dzieci 7-9 lat



Przykład nr 1:
W ciągu dnia 1,5 l wody
I śniadanie:
Jajecznica z pomidorem i szczypiorkiem, 2 kromki chleba. Banan. Do picia szklanka herbaty z cytryną.
Jajka 2 sztuki
Olej rzepakowy 1 łyżeczka
Chleb żytni razowy 2 kromki
Pomidor 1 średnia sztuka
Szczypiorek 1 łyżeczka
Banan 1 średnia sztuka

II śniadanie:
Jogurt naturalny z płatkami owsianymi, orzechami nerkowca i brzoskwinią.
Jogurt naturalny 1 małe opakowanie (180g)
Brzoskwinia 1 sztuka
Orzechy nerkowca 1 łyżka
Płatki owsiane 2 łyżki

Obiad:
Zupa krem z marchewki. Dorsz pieczony w piekarniku, kasza pęczak i sałatka z warzyw (sałata, ogórek, rzodkiewka, pomidor, oliwa z oliwek).
Krem z marchewki Miska
Dorsz ½ filetu
Kasza pęczak 5 łyżek suchego
Sałata 6 liści
Ogórek gruntowy 1 sztuka
Rzodkiewka 1 sztuka
Pomidor ½ sztuki
Oliwa z oliwek 1 łyżka

Podwieczorek:
Koktajl (zmiksowany kefir z bananem, suszoną żurawiną i sezamem).
Kefir naturalny ¾ szklanki
Banan ½ sztuki
Suszona żurawina 1 łyżka
Sezam 1 łyżeczka

Kolacja:
Kasza manna razowa na mleku wymieszana ze zmiksowanymi owocami i posypana orzechami.
Mleko 2 % Szklanka
Kasza manna razowa 3 łyżki
Truskawki ½ szklanki
Banan ½ sztuki
Orzechy ziemne 1 łyżka

Przykład nr 2:
W ciągu dnia 1,5 l wody
I śniadanie:
Kasza jaglana gotowana na mleku z dodatkiem miodu, wiórków kokosowych, cynamonu, jabłka i płatków migdałowych. Do picia szklanka herbaty z cytryną.
1. Gotujemy kaszę jaglaną na mleku.
2. Pod koniec gotowania dodajemy miód, wiórki kokosowe i cynamon.
3. Dodajemy pokrojone jabłko i płatki migdałów.
Kasza jaglana 5 łyżek
Mleko 2 % szklanka
Miód ½ łyżeczki
Jabłko 1 sztuka
Wiórki kokosowe 1 łyżeczka
Cynamon szczypta
Płatki migdałowe 1 łyżka

II śniadanie:
Kanapka z masłem, polędwicą z kurczaka i warzywami.
Bułka pełnoziarnista 1 sztuka
Polędwica z kurczaka 2 plastry
Masło 1 łyżeczka
Sałata 2 liście
Pomidor 2 plastry
Ogórek gruntowy 6 plasterków

Obiad:
Zupa pomidorowa z ryżem. Pieczony indyk, puree z ziemniaków i mizeria (ogórek, jogurt, sól, pieprz, koperek).
Pomidorowa z ryżem Miska
Pierś z indyka ½ filetu
Ziemniaki 3 sztuki
Masło 1 łyżeczka
Ogórek 1 sztuka
Jogurt 1 łyżka

Podwieczorek:
Ryż gotowany z mlekiem z dodatkiem miodu i wkrojonym jabłkiem.
Ryż 5 łyżek
Mleko 2% ½ szklanki
Woda ¼ szklanki
Jabłko 1 sztuka
Miód 1 łyżeczka

Kolacja:
2 kanapki z masłem, polędwicą i warzywami. Do picia szklanka herbaty z sokiem malinowym.
Chleb żytni razowy 2 kromki
Polędwica z piersi z indyka 2 plastry
Masło 2 łyżeczki
Ogórki kiszone 1 sztuka
Papryka czerwona ½ sztuki
Sałata 2 liście

Przygotowała: Dietetyk- Dominika Chimkowska

KONTAKT




  • ul. Ciołkowskiego 88 J
  • 15-545 Białystok
  • tel. kom. 605 460 330
  • krystynaskrzycka@pomozim.org.pl

Zadaj pytanie







Dziękujemy. Wiadomość została dostarczona.
Wystąpił błąd, przepraszamy.
© RakNaNie | Realizacja: franglle.pl