• Początek
  • Kodeks
  • Dla dzieci
  • Dla młodzieży
  • Dla rodziców
  • Galeria
  • Q&A
  • Kontakt

2. Co jeść i dlaczego? 2. Co jeść i dlaczego?



PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE
Prawidłowe odżywianie zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu rodzajów nowotworów wieku dorosłego. Oprócz rozwoju nowotworów, właściwe żywienie zapobiega występowaniu wielu schorzeń „cywilizacyjnych”, zebranych pod wspólną nazwą „zespołu metabolicznego”, w którym zawiera się m.in. nadciśnienie, cukrzyca, otyłość, hyperlipidemia.

Bardzo istotną rolą prawidłowego odżywiania jest zmniejszanie stresu, poprawa nastroju, równowaga psychiczna.

Prawidłowa dieta to taka, która utrzymuje wagę ciała na prawidłowym poziomie i dostarcza wszystkich składników pokarmowych (tłuszczów, węglowodanów i białka) w odpowiednich proporcjach.

Jak poukładać sobie prawidłowy jadłospis? Co doradzić rodzicom, którzy chcą dbać o Twoje wyżywienie?

Warto skorzystać z zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia, powszechnej na całym świecie „PIRAMIDY ZDROWEGO ŻYWIENIA”, która jest graficznym przedstawieniem grup produktów spożywczych, wchodzących w skład prawidłowej, codziennej racji pokarmowej.

Ważna jest umiejętność stosowania tzw. diety zbilansowanej. Powinna ona, oprócz doboru produktów żywieniowych tak, by znalazły się w posiłku wszystkie w/w potrzebne składniki odżywcze, uwzględnić odpowiednie rozłożenie posiłków w ciągu dnia.

 

PAMIĘTAJCIE, ŻE PODSTAWĘ KAŻDEJ PIRAMIDY TWORZY AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA, KTÓRA JEST Z JEDNEJ STRONY NATURALNĄ POTRZEBĄ MŁODEGO CZŁOWIEKA, Z DRUGIEJ ZAŚ, DODATKOWYM WYMOGIEM, KTÓREGO SPEŁNIENIE POZWOLI NA UTRZYMANIE PEŁNI ZDROWIA.

Przyjmowanie posiłków o stałych porach dnia pobudza właściwe wydzielanie soków trawiennych. Długie odstępy czasu wpływają niekorzystnie na metabolizm, prowadząc do spadków poziomu glukozy we krwi, co zmniejsza wydolność fizyczną i umysłową, obniża zdolność koncentracji, powoduje rozdrażnienie. Lepiej jeść częściej, a mniej i zachować odpowiedni rozkład ilości energii na poszczególne posiłki.

Dobowe zapotrzebowanie energetyczne powinno zostać podzielone wg wzoru:

I śniadanie 25-30%

II śniadanie 5-10%;

Obiad 30-35%

Podwieczorek 5-10%

Kolacja 15-20%

Najczęstsze błędy żywieniowe, KTÓRYCH NALEŻY UNIKAĆ:

  • Zbyt DUŻO jedzenia w stosunku do potrzeb organizmu.

  • Za DUŻO tłuszczów zwierzęcych.

  • Za DUŻO soli kuchennej.

  • Zbyt DUŻO żywności przetwarzanej: białe pieczywo, ryż, koncentraty.





  • WIĘCEJ tłuszczów roślinnych i pochodzących z ryb.

  • WIĘCEJ błonnika pokarmowego.

  • WIĘCEJ witamin i składników mineralnych.

  • WIĘCEJ płynów, w tym mleka.



DOPILNUJ BY NIE POPEŁNIAĆ TAKICH BŁĘDÓW:

  • Dużo cukru i słodyczy.

  • Częste jedzenie produktów typu „fast food”.

  • Podjadanie między posiłkami, podczas oglądania TV lub zająć przy komputerze.

  • Brak II śniadania.

  • Jedzenie nieregularnie i w pośpiechu.

  • Stosowania diet odchudzających bez nadzoru lekarskiego.

  • Picie dużej ilości napojów gazowanych, słodzonych i sztucznie barwionych.




OGÓLNE ZASADY WARTE UWAGI!

PAMIĘTAJ !!!



Połowę posiłku powinny stanowić owoce i warzywa.

  • Połowę produktów zbożowych powinny stanowić
    produkty pełnoziarniste.

  • Należy spożywać odpowiednią dla siebie ilość kalorii.

  • Należy jeść z przyjemnością, ale mniej - przed
    Należy pomyśleć …, czy jest ono warte
    tych kalorii???

  • Należy używać mniejszych talerzy, misek i szklanek.

  • Należy przerwać jedzenie z uczuciem sytości, a nie
    z uczuciem przepełnienia.

  • Należy częściej gotować w domu, gdzie łatwiej kontrolować skład swojego posiłku.


Stwórzcie własne piramidy żywieniowe, uwzględniając w nich zalecenia zdrowego żywienia w rozsądnym połączeniu z własnymi przyzwyczajeniami, smakami, tradycją.

MOJA PIRAMIDA ŻYWIENIOWA

Dodatkowe, pożyteczne informacje:

Kiedy jest to możliwe, należy kupować produkty organiczne. Kiedy jest to możliwe, należy jeść ryby i drób. Z kurczaka należy usuwać skórę. Zawiera dużo tłuszczu

Należy zmniejszyć ilość masła, śmietany i sosów sałatkowych. Z wiekiem należy spożywać mleko i przetwory z mniejszą zawartością tłuszczów.

Mięso należy piec, grillować lub gotować Unikać smażenia.

Należy sprawdzić ukryte tłuszcze w sosach sałatkowych i deserach.

Należy zamienić słodkie przekąski na orzechy i warzywa. Przed zakupieniem każdego produktu spożywczego należy uważnie przeczytać składniki odżywcze wymienione na etykietach. Zwrócić uwagę na “dodatki” poprawiające smak i trwałość produktu.

KONTAKT




  • ul. Ciołkowskiego 88 J
  • 15-545 Białystok
  • tel. kom. 605 460 330
  • krystynaskrzycka@pomozim.org.pl

Zadaj pytanie







Dziękujemy. Wiadomość została dostarczona.
Wystąpił błąd, przepraszamy.
© RakNaNie | Realizacja: franglle.pl